Перфектното интeрвю за прием в университет, или 4 сигурни начина да впечатлите интервюиращия

При кандидатстване за работа има описание на длъжността, т.е. работодателят ясно казва какъв тип човек търси, с какви умения, опит и квалификация, както и какви лични качества очаква той да притежава. При кандидатстването в университет обаче не е така. Повечето университети държат на разнообразието, на различните интереси и мнения, способни да породят стимулиращи ума дискусии. Те търсят перспективата за развитие, а не напълно завършената личност. Интервюиращите искат да видят ентусиазъм, аналитичен ум и потенциал за развитие, затова в статията ще ви предложим 4 начина да блеснете на интервюто за прием в университет.

Запомнете, че всеки интервюиращ е различен! Няма как да знаете на какъв човек ще попаднете. От една страна, интервюиращият може да е прегледал документите и есето ви, но да държи да не е предварително „повлиян“, а да получи впечатление за вас от самата среща. От друга страна, може да попаднете на интервюиращ, който е прочел подробно всичките ви документи и е подготвен да задава въпроси върху тях, стремяйки се да е напълно обективен. Най-важното, което трябва да запомните, е да си припомните мотивационното си есе точно преди интервюто и да сте наясно, че няма един единствен определен начин, по който протича подобно интервю.

Направете проучване! Опредлено е добра идея да намерите информация за университета и интервюиращия преди самото интервю. Ако предварително знаете името на интервюиращия, добре е да проверите в JSTOR или Google Scholar дали има скорошни публикации и на какви теми са. Същото важи и за самия университет – запознайте се с историята му, с настоящите и бъдещи проекти и събития, и най-важното – подгответе си добър и обмислен отговор на въпроса „Защо избрахте този университет?“.

Двупосочна улица? Запомнете, че целта на интервюто не е само да убеди университета да ви приеме за студент. Това е и възможност да се уверите, че това е подходящият университет за вас. От друга страна, интервюиращият може да се впечатли, виждайки че сте премислили добре кандидатурата си и това е мястото, на което искате да прекарате следващите 3-4 години от живота си.

Но какво точно означава да гледате на интервюто като на двупосочна улица? Това означава да да покажете увереност, но не и надменност. Да сте наясно, че нямате солидни знания, но да сте уверени, че можете да промените това. Най-добрият начин да го покажете е като задавате „точните“ въпроси – такива, от чиито отговори наистина се интересувате. Също, не се страхувайте да питате ако не разбирате нещо и винаги се стремете да превърнете интервюто в разговор, а не просто в типа – „те питат, вие отговаряте“.

Дръжте се като студент! Човекът, който ви интервюира може в бъдеще да бъде ваш преподавател, а може и да не го видите повече. И в двата случая обаче той ще гледа на вас като на бъдещ студент и ще преценява какъв тип студент ще бъдете. Предствете си, че интервюиращият е любимият ви учител или  помислете какво бихте казали ако желанието ви е да учите, не да впечатлявате. Не е проблем, ако изказът ви не е граматически перфектен. В повечето случай добре аргументираният отговор е много по-добър от необмисленото, но граматически вярно изказване.

В университета подходът към обучението е тясно свързан с дискусии, дебати, споделяне на идеи и тяхното аргументиране. Ако успеете да убедите интервюиращите, че сте способен да се впишете и да се справяте успешно в такава среда, то тогава офертите ще завалят.

Вашият коментар